Gudrun Hendrikman

Het
Muziekatelier
harp-tq

Over mij

Mijn naam is Gudrun. Ik geef al vele jaren met veel plezier harples en algemene muzikale vorming (AMV). 

Ook werk ik met passie als muziektherapeut en geef ik workshops en trainingen. Daarnaast treed ik op als harpiste en leid ik een koortje, gewoon, omdat ik samen zingen zo leuk vind!

Ik heb gestudeerd aan het ArtEZ Conservatorium: muziektherapie (Smeijsters e.a.) en harp, bij harpist Alexandre Bonnet. In 1997 behaalde ik mijn diploma Muziektherapie en in 1998  het diploma Docerend Musicus. Als harpdocente heb ik bij diverse muziekscholen gewerkt. Nu geef ik les in mijn eigen muziekpraktijk. En als muziektherapeut werk ik met verschillende doelgroepen, jong en oud.

Muziekles en muziektherapie

Doordat ik zowel als musicus als muziektherapeut ben opgeleid , heb ik een brede visie op beide ontwikkeld. Als therapeut merk ik iedere keer opnieuw hoe goed een harp gebruikt kan worden om bijvoorbeeld aandacht en concentratie te bevorderen, of om een bepaalde sfeer te creëren. Als muziekdocent vind ik het belangrijk, om altijd uit te blijven gaan van wat de leerling zelf graag wil leren of ontwikkelen. De eigen muzikale interesse staat in mijn lessen voorop. Daarnaast stimuleer ik mijn leerlingen om zelf de mogelijkheden van de harp te ontdekken en uit te proberen. En dat muziek zoveel méér is dan alleen noten lezen!

Wel geef ik als docent aanwijzingen om een stevige technische basis te leggen, van waaruit de leerling zich kan ontwikkelen.

Neurologische muziektherapie

Als muziektherapeut (NMT, reg. FVB) heb ik ruime ervaring in het werken met verschillende doelgroepen, jong en oud.

Sinds oktober 2013 ben ik geregistreerd Neurologisch Muziektherapeut (NMT). Deze opleiding integreert de nieuwste ontdekkingen op het gebied van hersenonderzoek. Zo is bij het merendeel van de NMT technieken bewezen, dat muziek in staat is om nieuwe verbindingen in de hersenen te maken. In mei 2013 is de NMT opgenomen in de World Federation of Neurologic Rehabilitation (WFNR).

Met behulp van deze NMT-technieken, kan muziek als behandelvorm worden ingezet, wanneer er problemen zijn ontstaan op het gebied van cognitie, motoriek of taal/spraak.